Robotlassen

Robotlassen

 

In 2008 heeft bij Metaal 2000 het robotlassen zijn intrede gedaan. Er is toen een robot van Valk welding aangeschaft, met twee kantelbare tafels in een V-opstelling. De voordelen van het robotlassen in vergelijking met handmatig lassen zijn:

  • gunstige prijs t.o.v. handmatig lassen
  • constante kwaliteit, hoge productiesnelheid
  • betrouwbare korte levertijden
  • flexibele werktijden, eventueel 24 uur per dag

Inmiddels is er begin 2010 ook een robot aangeschaft voor aluminium lassen. Deze robot heeft ook twee kantelbare tafels, maar nu in een lijnopstelling en de robot loopt op een tien meter lange track. Sinds begin 2010 zijn er al vele duizenden dranghekken gelast op deze robot.

Een specifiek voordeel van het lassen op een aluminium robot is dat er in een beduidend kortere periode veel minder warmte wordt toegevoegd in het eindproduct, waardoor minder spanningen in het materiaal en de las ontstaan. Door het eenmalig correct inregelen van de lasparameters en de mal, wordt een product met een constante kwaliteit bereikt. Door toepassing van het volautomatische Mig lasproces, zal de hoeveelheid neergesmolten lasdraad bij elk product gelijk zijn in tegenstelling tot het Tig lasproces waarbij de handmatige toevoer van het toevoegmateriaal afhankelijk is van de handlasser.

Informatie

Machinebouw

Lees meer over machinebouw

Lees verder